Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bull terrier

2008.02.27

Bullterrier leírása

2008. 02. 27.

A terrierek csoportja igen széles: hosszúlábú, rövidlábú, illetve bulltípusú terrierek ismertek. Felhasználásuk igen vegyes, a munkakutyától a kotorék-, vadászkutyákon át a családi kedvencig bezárólag.

Bullterrier. Angol bullterrier. "Az előítéletek áldozata". A fajta története a XVIII. századra vezethető vissza. Egy birminghami tenyésztő, James Hinks tenyésztette ki a fajtát a már kihalt fehér terrier és az angol bulldog keresztezéséből. A kitenyésztés során felhasználták még a dalmata ősét is. A tenyésztési cél a kezdetekben kizárólag fehér egyedekre irányult.

Tagadhatatlan, hogy a fajtát elsősorban a kutya-kutya elleni harcra tenyésztették. A viadalok mellet fontosnak tartották a küllem változtatását, finomítását is, így már a kezdetektől fogva kiállításokon is szerepeltették  ezek a kutyákat. Az emberhez kötődő szoros kapcsolata és a folyamatos szelekció révén azonban hamar családi kutyát faragtak az angol bullterrierből.

 


Fehér herceg
Raymond Oppenheimer nevéhez fűződik a modern bullterrier kitenyésztése. Mára már nem csak elfogadott, de teljesen egyenértékű a színes bullterrierek tenyésztése. A bullterrier mindenkivel szemben közvetlen, játékos, bohókás viselkedése megnevetteti még azokat is, akiknek első ránézésre nem szimpatikus a fajta.

Határtalan önbizalom
Hűséges társa az embernek, ugyanakkor állandó figyelmet és határozott bánásmódot követel. Az engedékeny gazdának hamar a "fejére nőhet". Saját elgondolása van a feladatokról és bizony nem mindig könnyű elérni velük a kitűzött célt. Igazi terrier. A bullterrier nem parancsoláshoz szokott embernek való kutya, de még kevesebb örömöt ígér az engedékeny gazdának, ugyanis a laza bánásmódot szemérmetlenül, szemtelenül, kihasználja. A bullterrier teljes önbizalommal közeledik minden és mindenki felé, kíváncsisága nem ismer határt. Az agresszió nem megengedett, a kiállításokon ill. a tenyésztésből kizáró ok!  Vidám emberek, vidám kutyája! A gyerekekkel kimondottan jó a kapcsolata, bár hevességük és kedvességük néha "túl sok"-nak tűnhet. 

Átlagos életkora 10-12 év. A standard nem tesz említést, se súly-, illetve méretkorlátozásról, a  lényeg az összkép. Szőre sima rövid, ezért lakásban is könnyen tartható. Színe lehet fehér (nálunk csak a fejen lévő foltok a kívánatosak, pl. monokli, fülfolt). csíkos, vörös, fekete-fehér és fekete-fehér csíkos jegyekkel (ezek általában a lábvégeken, illetve a pofán láthatóak). A kék és a májszín nagyon nem kívánatos. A fajta egyedi jellegét tagadhatatlanul a fej formájának köszönheti. Elölről nézve tojás alakú, teljesen telt. A profilt a fej felső részétől az orrhegyig szelíd ív teszi jellegzetessé. A fajta kistestvére a miniatűr bullterrier, de nálunk a max. marmagaság 35,5 cm lehet.

A bullterrier kellemes, szeretetre méltó családi kutya, természeténél fogva vonzódik az emberhez. 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

levuti@citromail.hu

(levuti, 2011.08.01 13:55)

 

 

ProfilképArchívum

Naptár
<< Január / 2019 >>

Statisztika

Online: 2
Összes: 311855
Hónap: 4525
Nap: 148