Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Berni pásztor

2008.02.27

Berni Pásztorkutya leírása

2008. 02. 26.

Berni pásztor (Berner sennenhund). A fajtatisztán tenyésztett berni, ahogyan mi azt ma ismerjük, körülbelül egy évszázada létezik. A tudatos tenyésztést a századfordulón kezdték meg, azokból a svájci, Alpok között élő, Bern környéki parasztkutyákból, melyek már évszázadok óta segítették a parasztgazdaságok életét. Ezeket a kutyákat akkor még "Dürrbachi"-nak nevezték, és a három szín legkülönbözőbb színösszetételében fordultak elő.

Megfontolt ragaszkodó
A fajta hivatalosan 1904-től létezik, ekkor jegyezték be a Svájci Kutyatörzskönyvbe az első "Dürrbachi" kutyákat. Néhány évvel később aztán a fajtát - Albert Heim javaslatára - berner sennenhundnak nevezték el. És mint keresztapának, mi volt a véleménye a berniről? "Az a berner sennenhund, amellyel sokat foglalkoznak, intelligenciájával és barátságosságával sok minden olyan dolgot is megtanul, ami nincs benne a régi "parasztprogramban". Nagyon figyelmesek, mindenre ügyelnek, a legmagasabb intelligenciát és megfontoltságot bizonyítják. Élénkek, mozgékonyak, ragaszkodóak, szeretetre méltóak, hűségesek, és mint minden pásztorkutyából, hiányzik belőlük mindenféle álnokság. Merészek, nem félnek, de nem verekedősek."

Igazi családi kutya
A kutyák értékét évszázadokon keresztül kizárólag a használhatóságuk határozta meg. Nem számított, hogy milyen volt a színük, a rajzolatuk, egyetlen szempont volt: a használhatóság. Ennek vetettek alá mindent, és a szigorú szelekciónak köszönhetően a fontos tulajdonságok egyre mélyebben rögződtek a fajtában. A fajta még ma is őrzi a jó parasztkutya jellemzőit. Területét, gazdáját ösztönösen védi, erre nem kell tanítani. Ha idegen érkezik a házhoz, figyeli, hogyan fogadja a gazda és ennek megfelelően reagál ő is. Nem ugatós vagy vad, de határozott és félelmet nem ismer. Nem egygazdás, inkább igazi családi kutya, aki szereti a társaságot, szeret mindig ott lenni, ahol történik valami. A harmonikus külsőt, a szép szőrzetet, a szabályos, szimmetrikus eloszlású rajzolatot és a szép árnyalatú színeket már tudatosan alakították a tenyésztők.

Manapság a bernit legtöbben társként, hobbikutyaként tartják. Fontos azonban, hogy a - mára munkanélkülivé vált - kutyának megfelelő elfoglaltságot biztosítsunk, és némileg pótoljuk az egykori házőrző, hajtó- és vontatókutya sokrétű feladatkörét. Nem élhet unalmas, egyhangú életet, és ehhez nyújthatunk neki segítséget azzal, ha hagyjuk, hogy része legyen a család életének, akár kirándulások vagy nyaralások alkalmával. A mai rohanó világban életünket úgy kell szerveznünk, hogy szabadidőnk nagy részét megpróbáljuk családunkkal tölteni, melynek a bernink is tagja.

A berni pásztorkutya szeret játszani, fogékony, nagyon ragaszkodó típus. Azt is megérzi, ha rossz kedve van a gazdinak. Ilyenkor labdázzunk vele kicsit és mindjárt jobb kedvre derülünk. 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

gabortamas@citromail.hu

(TAmás, 2010.10.11 21:41)

Keress meg!!!

Dunaharaszti

(kUNSÁGI, 2010.04.25 09:57)

Sajnos mi tavaly veszítettük el ,berni pásztorunkat,így tapasztalatból mondhatom hogy ez mind igaz.Két kislányommal együtt azóta is sajnáljuk.A mai árak mellet valószínűleg soha nem lesz többé ilyen kutyusunk.Emberek aki tudja írja meg hogy miért kerül egy ilyen kutyus 100 000-120 000-ezer forintba???????????????????,Csak mert dIvat???,Érdekes mi imádnánk csak ennyit nem tudunk kifizetni ,ellentétben azzal akinek van erre pénze de nem biztos hogy jó gazdik lennének.ÉRDEKES EGY VILÁG EZ.

 

 

ProfilképArchívum

Naptár
<< Január / 2019 >>

Statisztika

Online: 2
Összes: 311858
Hónap: 4526
Nap: 150